Saturday, June 13, 2009

ŠTA HOĆE SAD OVAJ SULEJMAN TIHIĆ?!

jos jedan clanak preuzet sa biznis.ba...dobra analiza debelocrijevnog gradjanina...

14.06.2009.


Umjesto da Tihić zauvijek bude politički kažnjen zbog neuspjele i štetne Prudske avanture i nestane sa ove političke scene, njegova nova – stara faza podrazumjeva kameleonsko pretvaranje u „tvrdog Bošnjaka“, nepopustiljivog, uvrijeđenog, ljutog i spremnog na vrlo rigidne poteze. Ovakav Tihić bez sumnje postaje “noćna mora” BH politike.

Posipanje pepelom, priznanje da nije uspio u naumu da „normalizira“ Dodika, potpuni politički poraz strategije koju je upražnjavao posljednijih devet mjeseci – ukratko, to bi bio rezime „novog“ Sulejmana. “Nova faza” je upravo sve ono što je spočitavao svojim političkim protivnicima posljednjih nekoliko mjeseci ...

Otvaranjem besmislenog i za položaj bošnjačkog naroda kobnog prudskog sporazuma, obećavajući svim stranama siguran uspjeh, Tihić je potpuno marginalizirao ulogu OHR i međunarodne zajednice i podhranio separatističke težnje Dodika i Čovića.

I pored svih gromoglasnih upozorenja brojnih političara, medija i cjelokupne javnosti, Tihić nije odustajao. Stvorio je sliku kompromisnog političara koji gleda u budućnost i spremnog na svaki dogovor. Međunarodna zajednica mu je dala punu podršku i favoirizirala ga u izborima za predsjednika SDA.


Tiihić je zaustavio kompletan ekonomski razvoj BiH, opstruirajući rad sopstvene vlade da bi se konačno riješio Bakira Izetbegovića i time preuzeo potpunu vlast.

Govorio je „mora se razgovarati sa Dodikom, niko ne može ukinuti RS, treba se ostaviti prošlosti“, i sam je na koncu priznao da nije dobio ravnotežu u porukama sa "druge strane".

Čak, ostaje utisak da je on svojom popustiljivom politkom tkz, kompromisa, samo ohrabrio Dodika u svojim ekstremnim stavovima, i obeshrabrio međunarodnu zajednicu da upotrijebi radikalne mjere.

A zašto bi smjenjivali Dodika, kad nas Tihić mjesecima uvjerava da on može sa njim doći do dogovora i da međunarodna zajednica treba prepustiti sve domaćim političkim snagama.

Nakon osvojenog stranačkog trona, Tihić ne treba Dodika ni Čovića: on treba novi imidž kojim će se prikazati kao čovjek koji je ostavio Dodika na milost i ne milost strancima, koji je učinio sve – ali „eto, nije išlo“,.

I, dok je Tihić ostvario svoje politčke ciljeve, svoj narod je doveo u veoma težak i ponižavajući položaj. Također, zaustavio je sve ekonomske programe i lično je odgovoran za užasno stanje i kolaps u kojem se nalazimo.

Šta hoće Tihić, kad je priznao javno poraz svoje politike pred Dodikom i najavio novi kurs, uvjeren da će mu njegov “dobri narod” i mediji sve zaboraviti - i on je od subote, 13. juna 2009. – zapravo Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija u jednoj osobi.


Biznis.ba

1 comment:

  1. Tihiću je veličina udarila u glavu, treba ga sklanjati što prije!

    ReplyDelete