Monday, April 12, 2010

MANIFEST




da li je drzavi potrebna korijenita reorganizacija? danasnje stanje gladi i politicke neodgovornosti to jasno pokazuju. obicni gradjani nastoje da rade posao politicara i vode racuna o politici, politicari nastoje da budu gradjani, oni u koje se gleda, nazalost na tome i ostaju zajedno sa svojim imidzima, neupitni, nedodirljivi...i da, svim onim sto klepe uz put, koji stan, donaciju, i slicne benificije koje su obezbjedjene danasnjim politicarima...
grupa na FB, obicni gradjani se potrudila da sastavi jednu platformu koja moze svima nama dati svjetlo u mraku naseg beznadja. jednostavna, prihvatljiva za sve nas koji zelimo da imamo normalnu Domovinu...medjutim, kako to uvijek biva sa ljudima sa nasih prostora, ko god nesto pozitivno napravi nastoji da to i kontrolise i sve se na kraju svede na borbu za kontrolu pa makar vodilo i krivim putem, bitno je da se ne izgubi kontrola nad svojim djelom...postavlja se pitanje na kraju, koliko se takva djela mogu podrzati i prihvatiti.
za normane ljude kada stanu iza necega stanu iz uvjerenja, sto neznaci da se podrzava i onaj koji je to i poceo. ideje su takve da se daju nadogradjivati i na to se svi mi trebamo i fokusirati. osoba koja je sve pocela se neda nadograditi i bespotrebno se gubi vrijeme sa time. iz tog razloga sam zato da se podrzi ova ideja i nadogradjuje sa svima nama kojima je nasa Domovina JEDNA I JEDINA, Domovina JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA, inicijalni kreatori ako se ne uklope ni sami nisu shvatili cilj onoga sta su napisali i na kraju ce pokazati pravi razlog zbog kojeg su i poceli sa ovakvim necim, a to je mozda zelja da se iz ucmalosti sadasnjosti na krilima slave kao inicijator ispliva kao novi babo ili cak i novi lik, matera Domovine...dosta je bilo kulta licnosti, jedan nas zamalo odvuce u nestanak, razmislimo i pocnimo se okupljati oko ideja koje dobro znace samo za sve nas...neko mora i voditi, medjutim niko ne vodi cijelo vrijeme nego svi mi koji stanemo iza ovoga imamo pravo da odlucujemo ko je taj sa najboljim kompeticijama u datim mometima ko moze najvise izvuci koristi za sve nas...kazem u datim momentima, jer se i vrijeme mijenja i neko zna kako ne pokisnuti a biti na kisi a neko zna kako hodati po suncu i ne izgoriti...samo sa pravim ljudima za prave momente svi dobijamo maksimum iz nase ideje iza koje smo stali...

evo tog MANIFESTA i zelio bih da okupi sve nas koji se nadjemo u vec recenom...svi mi koji se prepoznajemo u ovome manifestu trebamo traziti od nasih politickih predstavnika da usvoje i zastupaju ovu platformu u svojim nastupanjima kroz parlament, javne licnosti zamoliti da sto vise potenciraju platformu na svojim istupima pred tv kamerama i intervjuima po radio stanicama, trebamo svi koji isto mislimo stati iza ovoga i biti sve glasniji i glasniji, ipak mi najvise volimo nasu Domovinu, pokazimo joj to...
Pozdrav Domovini.


UDRUZENI U BORBI ZA SLOBODU NASE DOMOVINE JAVNO PROKLAMUJEMO

MANIFEST NARODA BiH

Mi, Bosanci i Hercegovci, ujedinjeni u Front za prosperitet Bosne i Hercegovine, proglašavamo zajedničke ciljeve i opšte vrijednosti koje tražimo da se poštuju i uvaže u upravljanju i izgradnji naše domovine:

Bosna i Hercegovina je ravnopravna zajednica svih njenih građanki i građana, bez obzira na etničku, vjersku, političku i svaku drugu pripadnost.

Bosanac/anka (neovisno od religije i religioznih ubjeđenja) je jedan od autohtonih naroda Bosne i Hercegovine sa sopstvenom istorijom, kulturnim naslijeđem, običajima, tradicijom i bosanskim jezikom.

Bosna i Hercegovina ima republikansko, građansko državno uređenje zasnovano na demokratskim principima izbora i kontrole vlasti te strogo odvajanje vjerskih ustanova od države (sekularna država).

Traži se i uspostavlja na teritoriji cijele zemlje:

- Jedinstvena politika socijalne zaštite, sigurnosti i prava na rad i njeno dosljedno provodjenje.
- Jedinstvena politika javne i besplatne zdravstvene zaštite stanovništva i njeno provođenje.
- Jedinstven školski sistem, program obrazovanja specificiran i donešen na državnom nivou, te zabrana vjerske nastave u javnim školama i svim drugim javnim odgojno-obrazovnim ustanovama.
- Očuvanje državne svojine nad preduzećima koja su od ključne važnosti za zajedničko dobro i ekonomiju Bosne i Hercegovine i strogu kontrolu privatizacije uz učešće i odobrenje sindikata radnika.
- Organizovanje državnih organa zaštite stanovništva, unutrašnjih poslova i sudske uprave na državnom nivou, do lokalnog nivoa odvojenih i nezavisnih od izborne vlasti.
- «Departizacija» svih javnih funkcija uz njihovu istovremenu profesionalizaciju.
- Stroga osuda i kažnjavanje svih vidova korupcije i kriminala.
- Afirmacija socijalno odgovornog i regulisanog tržišta koje pored orijentacije ka profitu, priznaje i uvažava socijalnu pravdu i solidarnost.
- Zabrana svih izbora na radna mjesta po nacionalnom ključu, te zabrana i kažnjavanje svih javnih šovinističkih ili nacionalističkih istupa.
- Osuda i sankcionisanje govora mržnje, nacionalne, vjerske i političke netrpeljivosti, zabrana stranki i organizacija koje propagiraju mržnju i netrpeljivost
- Provođenja referenduma građana za sva pitanja udruženja zemlje u evropske, svjetske organizacije, grupe i zaduživanje zemlje kod međunarodnih finansijskih institucija.

Front za prosperitet Bosne i Hercegovine,
platforma za udruživanje
Mart 2010

7 comments:

  1. "Zabrana svih izbora na radna mjesta po nacionalnom ključu..." je nerealna jer izvorno je taj nacin i zamisljen da bi se osigurala ravnoteza u "bratstvu i jedinstvu". Kakav drugi uvjet bi bio mnogo izvedljiviji, npr. probni rad, provjera strucnosti od strane nezavisne komisije i sl. Time bi bio zadovoljen nacionalni kljuc a ujedno i sposobnost kandidata. Ostale tacke su prihvatljive i realno izvedive. Naravno uz ogroman posao revizorstva u svim segmentima. U biti...slazem se.

    ReplyDelete
  2. da dado, ali je nacionalni kljuc i ono sto koci gradjanska prava, prava jednakosti...to bratstvo i jedinstvo izjednacis kroz gradjanska prava i tako svkome POD JEDNAKIM USLOVIMA das sansu da zastupa SVE NAS KAO GRADJANE, znaci kompletnu Domovinu a ne samo da se svede na zastupanje narodnih politika...mislim da je to i kljuc svega...

    ReplyDelete
  3. Odlično!! Ja sam ZA!!

    ReplyDelete
  4. ....Od kolijevke pa do groba...BOSANKA SAM ZA ZIVOTA SVOGA...KADA UMREM, KADA NESTANEM, OZNACITE ME KO BOSANKOM, KAMENOM ISKLESANOM, SUNCEM IZBJELJENOM....<3

    Svaki komentar, na sve, je suvisan....a ovaj slogan mi je bas poseban....hvala ti

    ReplyDelete
  5. Lijepo napisano, Zemlja snova, zaboravljate; Bosna je to. Tvrda, razorana vjekovima, natopljena krvlju generacija, ispunjena sjećanjima ratova zbog imena, natopljenja i zadojena sjećanjima na vječitu opasnost onog drugog i drugačijeg, željna dominacije jednih nad drugima, nepovjerljiva čak i u imenima sela ( Zmijanje, Kukavice, Jadovlje, Rupčage, Čemerno...), i nikad, kroz istoriju njenu nije bilo što promijenjeno bez krvi, paleži, rušenja svih mostova prethodnika... Samo je strah močan u Bosni, i darove kad nosite u njima vidimo razlog straha i prevare. Zato, samo radikalnim mjerama koje podrazumijevaju, prvo sopstvenu žrtvu, a onda beskrupuloznu borbu protiv svih kojima je Bosna samo krava muzara, koja kad presuši završi na pijaci (ovaj puta Evrepskoj). Eto, pa bujrum!!!

    ReplyDelete
  6. da valter, i sve to treba ostaviti i ne mjenjati, sve ostaviti u strahu i da nas muzu...i nije zemlja snova nego normalna zemlja koju treba uspostaviti i otkloniti sve strahove i mogucnosti da se zavrsi na evropskoj pijaci...pocetak, da...nemogucnost ostvarivanja, samo onoliko koliko se vjeruje u tu nemogucnost...

    ReplyDelete
  7. Ovdje skript ne dozvoljava vise od 4000 karaktera, pa sam svoj komentar postavio ovdje:

    http://www.facebook.com/topic.php?topic=4&post=49&uid=103468663030437#post49

    Esad

    ReplyDelete