Tuesday, June 19, 2012

Kako te urediti Republiko Jedna i Jedina?

Teritorijalno uredjenje

Kao polazna tačka svega je ukidanje dva blentiteta i današnjeg ustrojstva po etničkom (ustvari vjerskom) principu, principu koji je i doveo do tmurne sadašnjice, ratom i genocidom opišanih teritorija. Tebi kao i tvom narodu trebaju historijske regije od kojih si i sastavljena kroz svo vrijeme svog postojanja. Treba uzeti ovaj historijski princip i potpuno anulirati sve genocidne uspjehe i sitnošićarske izdaje koji danas tobom vladaju. R BiH bi imala svojih 6 provincija a to izgleda na slici ovako... ...znaci, imamo:

Zapadnu Hercegovinu (ili Herceg Krajinu)
Juznu Hercegovinu (ili samo Hercegovinu)
Jablanicu
Kapetaniju

Staru Banovinu
VrhBosnuProvincija Zapadna Hercegovina (Herceg Krajina)
...se sastoji od sljedecih opstina: velika kladusa, cazin, bihac, bosanska krupa,bosanski novi, bosanska dubica, drvar, bosanski petrovac, sanski most, prijedor, bosanska gradiska, bosansko grahovo, glamoc, livno, kupres, kljuc, mrkonjic grad, banja luka, celinac, kotor varos, teslic, laktasi, prnjavor i srbac.

grb i zastava provincije:

Provincija Zapadna Hercegovina preuzima grb Herceg Hrvoja Vukcica u stilizovanom obliku (svi grbovi provincija imaju stilizovane turnirske stitove kao podlogu za svoje grbove), a zastava preuzima formu ovog grba sa bijelom podlogom i dvije horizontalne crvene linije.


Provincija Juzna Hercegovina (ili samo Hercegovina)

...sastoji se od sljedecih opstina: tomislavgrad, prozor, konjic, jablanica, posusje, grude, siroki brijeg, mostar, citluk, ljubuski, capljina, neum, stolac, nevesinje, gacko, bileca, ljubinje, trebinje.

grb i zastava provincije:

Provincija Juzna Hercegovina preuzima grb Herceg Stjepana Kosace a zastava je izvedena iz neparnog broja dijagonala u odgovarjucim bojama samog grba tako da se sastoji od dvije rubne crvene pruge i jedne bijele centralne pruge.

Provincija Jablanica


...sastoji se od sljedecih opstina: kalinovik, foca, gorazde, cajnice, rudo, rogatica visegrad, sokolac, han pijesak, vlasenica, sekovici, bratunac, srebrenica.

zastava i grb provincije:
Provincija Jablanica je odavanje duznog postovanja cijeloj jednoj bosanskoj plemickoj porodici koja je nestala u njenoj odbrani od turske imperije. to je porodica Jablancic/Radinovic/Pavlovic. ova bosanska plemicka porodica je imala svoje posjede izmedju bosne i drine, nekako najvise na ovom potezu gdje je i ovaj prijedlog za ovu provinciju. grb provincije je preuzet od porodicnog grba Jablancica a zastava nekako prati kombinaciju boja sa grba.

Provincija Kapetanija
...sastoji se od sljedecih opstina: zvornik, kalesija, zivinice, banovici, lukavac, tuzla, lopare, ugljevik, bijeljina, brcko, srebrenik, gracanica, maglaj, tesanj, doboj, gradacac, orasije, bosanski samac, modrica, odzak, bosanski brod, derventa.

grb i zastava provincije:
Provincija Kapetanija je dobila ime u znak sjecanja na jos jednog bosanskog velikana, ali iz drugog vremena koji je shvatio neophodnost i vaznost bosanske samostalnosti u okruzenju u kojem se nalazi i poveo narod u borbu za tu nezavisnost. rijec je o Zmaju HKG. sa davanjem imena Kapetanija jednoj od provincija oduzujemo se ne samo ovom nasem velikanu nego i svim Kapetanima koji su mu se pridruzili i nestali na kraju u vihoru odmazdi turske carevine. zastava preuzima zastavu Kapetana a grb je preuzeti komemorativni grb posvecen Zmaju HKG.

Provincija Stara Banovina

...sastoji se od sljedecih opstina: sipovo, jajce, skender vakuf, donji vakuf, travnik, bugojno, novi travnik, vitez, busovaca, gornji vakuf, fojnica, kresevo, kiseljak, visoko, breza, vares, olovo, kladanj, zavidovici, kakanj, zenica, zepce.

grb i zastava provincije:
Provincija Stara Banovina je dobila ime po Bosanskoj Banovini koja se i nalazila nekako u centralnoj bosni, malo vise prema istoku...preuzima grb Kotromanica jer su dvojica iz ove plemicke porodice najzasluznija za Bosnu kao drzavu kroz historiju: prvi je Ban Stjepan II Kotromanic koji je uspio da se suprostavi Subicima i odbrani banovinu, drugi je Ban/Kralj Tvrtko Kotromanic koji je ucvrstio ono sto je Stjepan II napravio, prosiro i napokon proglasio kraljevinom i tako uveo Bosnu u red modernih drzava toga doba. crni lav Kotromanica je u izradi ali ovaj sto sam iskoristio je jedno 80% od konacne verzije tako da moze za sada da predstavlja ono za sta je namjenjen. zastava preuzima boje sa grba i paran raspored linij, plava i bijela u horizontali jednako zastupljene.

Provincija VrhBosna


grb i zastava provincije:
Provincija vrhbosna je ustvari 10 sarajevskih opstina. preuzima grb jos jedne od velikih bosanskih porodica, Kristica, jednom podgranom porodice Kotromanic. iz ove porodice su i dva bosanska kralja, Stjepan Ostoja i Stjepan Ostojic. jos jedan iz ove prordice je bio u borbi za bosansku krunu, Radivoj koji je i zadrzao prezime Kristic. iz postovanja prema ovoj kraljevskoj pordici provincija vrhbosna preuzima njihov grb a zastava prati boje grba sa dvije horizontalne pruge. austrougarska je upravo koristeci ovu porodicu odredila i zastavu bosne u svojoj monarhiji pa je za to vrijeme zastava sa crvenim i zlatnim poljem (bez grba) bila i drzavna zastava bosne.


i na kraju, novi grb Republike BiH... grb u sebi sadrzi grb bosanske kraljevine koji je na zlatnoj podlozi i krakovima prema vrhu koji se zavrsavaju sa krunom Bosanske Loze. grb simbolicno sa lijeve i desne strane u donjoj polovini prate ilirske zvjezdice i polumjeseci i zlatnim djelom koji vodi ka kruni u istoj boji pozlate se nastavlja kao loza koja se zavrsava sa krunom od tri grozda koji predstavljaju tri prihvacene religije od strane jednog naroda pa se i zbog toga ta kruna zove Kruna Bosanske Loze. kraljevski grb kroz gornju njegovu polovinu sa lijeve i desne strane stite provincijski grbovi, tri sa po svake strane. izradom ovog grba se distancira Grb Republike od Kraljevskog Grba koji je glavni sastavni element Grba Republike. Ovo je jednostavan princip tvoje teritorijalne organizacije zasnovan na tvojoj i našoj bosanskoj historiji i bosanskim pravom na tu historiju; pravo na bosansku budućnost koja se temelji samo na bosanskoj historiji i bosanskim potrebama i vizijama tvoje i naše budućnosti.


Bosančica-političko pismo
Bosančica se treba izvući iz zaborava i njegovati kao bosanska posebnost. Treba organizovati lingviste i historičare da sastave sva pravila pisanja Bosančicom i obrazovati djecu kroz osnovnu školu da generacije koje dolaze mogu ići od stećka do stećka i čitati svoju historiju a ne samo da se dive Kamenim Spavačima. Na osnovu utvrdjenog treba se oživiti i modernizovati ova naša posebnost, lingvisti zajedno sa dizajnerima trebaju sjesti i odlučiti kako od stare Bosančice stvoriti moderno pismo prilagodjeno današnjem govoru. Djeca u osnovnim školama kada budu učili pravila pisanja stare Bosančice bi trebala da savladaju i modernu verziju. Mislim da bi najbolje bilo da djeca kada podju u školu, u prvom razredu uče (npr) Latinicu, u drugom Ćirilicu i tek negdje u četvrtom, petom ili šestom razredu čitavu tu godinu da uče o Bosančici, jedno polugodište historiju i pravila stare Bosančice, drugo polugodište modernu Bosančicu. Cilj ovog svega nije da se ova naša posebnost nametne kao jedino pismo u državi, to može samo zahtijevati karakter osoba ala zlobo svinjo miloŠević, jadovan kajmakdžić, velikosrpska „princeza“ bez portfelja, Bil'JaNa, socijalista na papiru-kreten po opredjeljenju...traktorista Dildorad Mojdik, sranjo fujman, aliJA izdabegović zemki, i da...ne zaboravimo reisa, šta reći o musavi ef C, koji negira biološku majku i žali za svojom maćehom-materom, tamo daleko, šta reći nego ga svrstati upravo tamo gdje pripada, sa šljamom balkana...ne, cilj je da onima koji dolaze da im se da šansa da upoznaju historiju i posebnosti države u kojoj su rodjeni i u kojoj žive, jednostavno onaj ko širi svoje horizonte postaje razumniji i civilizovaniji, onaj koji vjeruje u torove i ovnove predvodnike uči i zna samo ono što tim ovnovima treba da ih nauče da bi na kraju završili na „svetom putu“ kao topovsko meso... Dva već postojeća pisma su bosanska historija i pravo na njih je dio naše budućnosti. Medjutim od moderne Bosančice bih napravio političko pismo, pismo bosanske politike. Svi državni dokumenti, svi natpisi na državnim zgradama i organizacijama bi trebali biti na Bosančici. Natpisi bi trebali biti uradjeni tako da su u gornjem redu na Bosančici a u donjem redu u duplo manjim slovima na Latinici i Čirilici. Političari bi se isključivo služili Bosančicom. Iz tog razloga svi udžbenici koji se koriste u obrazovanju na FPN bi trebali biti na Bosančici. Neznaš Bosančicu-nemo'š u politiku! (odličan uslov da se riješimo fukara koji su danas zasjeli u fotelje po izdabegovićevom „bolje podoban nego sposoban (obrazovan)“ ili po liniji sda (samo daidjići-amidjići), kao i druga dva pera desničarskog krila koji danas razvaljuju državu. Njima samo pokaži knjigu, gora im je i od svog pakla sa kojim ih njihove vjerske vodje plaše kroz život, nekako cerke je tu predvodnik, u ustima mu je više džehenem nego majka rodjena, što samo po sebi pokreće pitanje „a kome se on ustvari klanja?...666?“). Latinica i Ćirilica bi ostali akademska pisma, pisma nauke i obrazovanja.

Političko uredjenje
Politički, Ti trebaš da budeš Republika, ono što i jesi a što ti je ukradeno Izdajom i Genocidom. Tvoj Parlament je Dvodomni. Imaš jednog Predsjednika i njegov kabinet. Opština je nosilac političkih zbivanja i organizovanja.
Parlament se sastoji od Gornjeg Doma i Donjeg Doma. Gornji Dom je vanstranačka, državna politika, Donji Dom su Predstavnici Opština. Kada već govorim o Parlamentu mala skretnica...Mislim da bi se trebao usvojiti naš stari bosanski naziv za ovu najvišu državnu instituciju današnje države. Bosna je kroz svoje postojanje kao Banovina/Kraljevina imala nešto slično, gdje su se plemići sastajali sa Banom/Kraljem i diskutovali o svim problemima važnim za državu. U to doba bio je poznat kao Bosanski Stanak ili Rusag (mislim da je ovo madjarica). Ja bih predložio da se današnji bosanski Parlament jednostavno prozove Bosanski Stanak i tako povežemo našu prošlost sa našom sadašnjošću, sa još jednom niti podcrtamo bosansku državnost.
Da se vratimo na današnje političko uredjenje. Stranačka politika je zastupljena na Opštinskom i Provincijskom nivou. Provincije nemaju političku izvršnu niti zakonodavnu vlast i kao takve nisu zastupljene kroz politički život i nemaju političkog (izuzev savjetodavnog i predlagačkog) uticaja na državu. Uloga Provincija je organizacija života jedne regije, ekonomskog i stranačkopolitičkog. Stranačka politika sa Provincijama dostiže maksimum svoje aktivnosti, stranke su fokusirane na organizovanje unutrašnjeg uredjenja države i to iskazuju kroz Provincijske i Opštinske Izbore kao i rad njihovih Skupština. Provincijske Skupštine imaju savjetodavnu i predlagačku funkciju za oba Doma Parlamenta. Samo dokazani stranački članovi kroz Donji Dom Parlamenta i Provincijske Skupštine mogu preći u Gornji Dom i nastaviti se dokazivati u državnoj politici. Poslije isteka mandata na državnom nivou dobar dio se vraća u baze i postaju idealni kandidati za Predsjednike Opština i (ili) nastavljaju rad u strankama iz kojih su potekli (na oba nivoa, Opštinskom i Provincijskom), tako da svoje stećeno i dokazano znanje o razumjevanju bosanske politike sada prenose na osnovni nivo političkog organizovanja, Opštinu; odnosno sljedeći nivo, Provinciju. Svaka Opština je organizovana stranačkopolitički, teritorijalno i ekonomski (za šta je odgovoran Predsjednik Opštine, on upravlja Opštinskim Kabinetom), kao i državnopolitički i kao takva predstavljena u Parlamentu, za šta je odgovoran Parlamentarni Predstavnik Opštine. Uvodjenjem Opštinskih Predstavnika u Parlament (Donji Dom) se dovodi politika države do običnog Gradjanina koji ima mogućnost da kroz svog Parlamentarnog Predstavnika utiče na politiku svoje države. Parlamentarni Predstavnik Opštine je zadužen da zastupa interese svoje Opštine u cijelini bez obzira kojoj stranci pripadao i zadužen je za stalni rad na terenu. Parlamentarni Predstavnik Opštine nema limitacija sa brojem mandata, može biti Zastupnik svoje Opštine dokle god Gradjani te Opštine smatraju da je dobar za njih i to iskazuju svakim ponovnim reizborom. Svaki Gradjanin je slobodan da se pojavi u kancelariji Parlamentarnog Predstavnika Opštine i u pismenoj formi podnese političke ideje, prijedloge i žalbe vezane za Opštinu, Provinciju i Republiku. Parlamentarni Predstavnik Opštine bi trebao jednom mjesečno organizovati javne rasprave na osnovu prikupljenih informacija i sa tim ići u Parlament i predlagati da se stavi na dnevni red. Naravno, ono što bude za riješavanje za Opštinski nivo biće usmjereno Skupštini Opštine, odnosno šta je pitanje Provincija usmjerit će se na Skupštine Provincija. Tek nakon toga može preći u Parlament ako problemi nisu riješeni.
Gornji Dom, kako je već rečeno je vanstranački i zadužen za sve državne probleme koji nisu samo lokalnog i regionalnog karaktera. Članovi Gornjeg Doma se odriču zastupanja interesa stranaka iz kojih dolaze. Članovi Gornjeg Doma se biraju na Državnim i Opštinskim/Provincijskim izborima na mandat od 6 godina a prema već utvrdjenom i dokazanom radu i uspjehu na lokalnim nivoima (svaki od njih mora proći kroz Donji Dom ili Provincijsku Skupštinu i s tim svojim radom dokazati da je sposoban riješavati kompleksnost bosanske politike). Nove članove za Gornji Dom predlaže sam Gornji Dom. Pošto su Izbori svake 2 godine (imamo Opštinske/Regionalne i Državne sa dvije godine razmaka izmedju njih), jedna trećina Gornjeg Doma će se birati svake dvije godine, bio to izbor novih kandidata ili reizbor na drugi mandat (na šta svaki zastupnik Gornjeg Doma ima pravo, ako mu Gradjani to pravo potvrde). Ovim dobivamo da je Gornji Dom uvijek najmanje 2/3 iskusnog sastava, dobivamo kontinuitet i niko se nemože pravdati da je naslijedio lošu postavku od prethodnika, čime dobivamo punu odgovornost Gornjeg Doma Parlamenta za sve svoje odluke. Prije svakih izbora Gornji Dom organizuje javnu debatu svih kandidata (članova Doma i novih kandidata) u svakoj Provinciji, i kroz ovu javnu debatu se da svim kandidatima šansa da iskažu svoje razumjevanje bosanske politike, potreba te politike i kuda bi ta politika trebala da vodi u budućnost. Na osnovu ovih 6 debata javno mijenje stiče sliku o svim kandidatima i prema tome Gradjani glasaju i daju povjerenje članovima Gornjeg Doma za narednih 6 godina. Drugi mandat je moguć (još 6 godina) nakon čega se jedan dio vraća u bazu i nastavljaju svoj politički rad, jedan dio biva izabran u Predsjednički Kabinet, jedan dio se rasporedjuje po Konzularnim funkcijama...

Eto, Republiko naša...tako si jednostavna za urediti i za upravljati...jednostavna za sve one normalne koji te vole i koji te žele, kompleksna za sve druge koji te razvaljuju i izdaju, DMS je vrhunac tvoje kompleksnosti danas jer je i stvoren baš iz potreba ovih drugih, onih koji ne žele da te vide normalnu i jedinstvenu, onih koji jednostavno rečeno spadaju u Sile Mraka.

pozdrav tebi, Domovino Nasa!

37 comments:

 1. klikom na bilo koju sliku otvarate panel svih slika...namjerno nisam zeli smanjivati slike jer postoji ovaj panel pa se svaka moze vidjeti u originalnoj velicini...

  bosher.

  ReplyDelete
 2. Ovo sa provincijama je super stvar i u potpunosti bih ja to podržao. Jeidno onako nebitno a meni dosta bitno jeste to da bih ipak ostavio ime koje je uvijek bilo za Zapadnu Hercegovinu (ili Herceg Krajinu) na Bosansku Krajinu.. A ovo drugo ok..

  ReplyDelete
  Replies
  1. taman sam htio napisati isti komentar
   za mene kao krajisnika i bosanca je to ime vrlo bitno..
   ... ali kad bolje razmislim ipak ti se ukrala greska ..a to je Jajce ..Jajce je uvijek pripadalo Bosanskoj Krajini ili kako su je zvali zapadni historicari stoljecima - Hrvatka Turska..

   Delete
 3. anonymus, pazi...ako uzimamo grb i na osnovu grba smisljenu zastavu, grb koji je pripadao hercegu hrvoju onda ga trebamo i naglasiti, jer je on u stvari onaj koji je i stvarao bosnu svojom zastitom kao bosanski vojvoda, vladar najveceg dijela danasnje bosne, a to je krajina, zbog cega mu je i madjarski kralj i dao titulu hercega (na madjarskom ustvari herceg znaci vladar, u svoje doba drzao pa slobodno se moze reci pola bosne)...zbog toga bih ja da danasnju krajinu kao provinciju u buducoj bosni nazovemo u najmanju ruku Herceg Krajina jer ju je herceh hrvoja i stvarao...
  krajina je dobila naziv bosanska sa nastankom hrvatskih krajina, pogranicnih bosni koje su bile pod vlasti austrougarske jer su se one pocele zvati hrvatskim krajinama pa je tom paralelom pocelo se krajini dodavati prefiks bosanska...medjutim, kroz historiju je ona uvijek znana kao krajina ili donji kraji. dolnji kraji su bili prvi naziv hrvojevih posjeda jer se bas u tom djelu bosna polako spustala preme nizini i po tom imenu promijenom kroz vrijeme je ostao naziv krajina, bez onoga donji ili dolnji...iako je herceg hrvoja bio zestok bosanac nikada je nije nazvao bosanskom krajinom i zato smatram da ni mi netreba da koristimo naziv koji nam je nametnut prekograncinim krajinama...bosanska krajina je uvijek bila krajina, jedina na balkanu, a sa ovim predlozenim nazivom bi joj se samo vratila njena historija, njen herceg i to je sve...iako sam predlozio naziv zapadna hercegovina ipaka smatram da joj prije lezi naziv Herceg Krajina jer odrzava ono sto je oduvijek bila u bosni, a to je hercegova krajina i taj bi naziv favorizirao...

  bosher

  ReplyDelete
 4. Moram da se složim sa kritikom imena: nekako mi puno hercegovine u krajini. Uostalom Herceg-Krajina je prevelika i nije kompaktna površina, treba je podijeliti na dva dijela tako da bi imali 7. provincija, neparni broj koji garantuje više dinamike u provođenju politike...

  ReplyDelete
 5. mladene, provincije nemaju uticaja na provodjenje drzavne politike, provincije su odministrativnog i ekonomskog karaktera...stranacka politka se zavrsava na nivoima provincija i one kao takve, niti stranke niti provincije ne uticu na drzavnu politiku, jer drzavnu politku vode politicari izabrani od naroda nevezano od stranackih politika...
  sto se tice krajine, krajina je uvijek bila najveci posjed u bosni, historijski gledano...razlog tome je sto je herceg hrvoja bio najjaci feudalac i velmoza, kolika je njegova jacina govori samo podatak da je svrgnuo ostoju kao kralja i postavio tvrtka II...krajina treba da ostane upravo takva, najveca jer je takva uvijek i bila kroz svoju historiju u bosni...
  a sto se imena tice, to je bosanska historija, herceg hrvoja je prvi dobio titulu hercega i bio je prvi bosanski herceg i to treba i naznaciti sa imenom provincije...

  ReplyDelete
 6. jedino rjesenje za bosnu je da se 70 % pripoji Srbiji, 30 % Hrvatskoj a vi Azijati da se vratite odakle ste i dosli - u Aziju.

  ReplyDelete
 7. A sta sa Bošnjacima ?

  ReplyDelete
 8. ova dvojica anonimusa su i kod boga upravo to...ANONIMUSI! bog ih stvorio jer je imao viska gline...:)

  ReplyDelete
 9. Веће просеравање до сада нисам видео. Ово је врх!

  ReplyDelete
 10. ја бре јесам, сети се ономад када прогласисмо победу на косову а турци нас дерали 500 година после.

  ReplyDelete
 11. Povratak korijenima. Mogu reci da mi se sviđa! Odlično odrađeno! ;)

  ReplyDelete
 12. Šta droga napravi od čoveka, ovo su zajebane stvari :)
  Šala mala.

  To što su neki vaši prethodnici prodali veru svojih predaka za večeru ne znači da treba sada bilo kome konstantno da se pravdate zbog toga i izmišljate neku svoju istoriju. Jbg zeznuto vreme je bilo, neko je bio jači karakter, neko slabiji...

  Ali to svakako nema veze sa ovom generacijom, čiji bi pripadnici konačno trebalo da se pogledaju u oči i priznaju sami sebi da su jedan narod od Soluna do Venecije, razdvojen verom i da ne dozvole da se bratoubilaštvo ikada ponovi, jer sve te religije, u čije ime se navodno i bore, taj čin smatraju najvećim grehom.

  ReplyDelete
 13. богдане бре, ако ћемо о карактерима, како код нас срба највише анадолског гена на балкану? шта то ми бре срби продадосмо па турске гене добисмо? и неможе бре да буде један народ, онако српски како ми мислимо..то бре никада није било на балкану, а светог ми николдана сумнјам и ће да буде...

  ReplyDelete
  Replies
  1. dobar, dobar razbu ... I2a haplogrupa pa nek skontaju , ko je ima najvise ;)

   Delete
 14. Bosher svaka ti cast!! BiH kada je bila nasa bez okupatora, musliman sam ali turci nam netrebaju uostalom kao niti bilo koji tutor. Sto se tice krajine (posto sam krajisnik) najadekvatniji naziv je ipak dolnji kraji ali navikli smo se na bosanska krajina to je ipak malo bolno promjeniti.
  Postoji samo jedna caka u ovom svemu ko ce ovo brate da sprovede u dijelo? U dodikstanu na spomen Bosna ili bosanko dobijes mandatnu kaznu naplacenu od policajca, dok na drugu stranu u hercegovini obozavaju cro-vnogo vise nego svoje ili ti nase zlato (iako ih Zagreb nesljivi ni 1%) i na trecu stranu veci dio muslimana bi "multinacionalnu muslimansku Bosnu" (iako se zove Bosna i Hercegovina) a samo jedan mali dio nas Bosanaca i Hercegovaca neovisno od vjere zelimo nesto ovakvo. Lijepa zamisao ali steta sto je samo jedan prelijep SAN.
  Jos jednom ejvala vidi se buraz da istoriju ovih prostora itekako dobro poznajes.
  ps: ovaj "post scriptum" je posvecen svima onima koji se misle ko fol negdje odcijepiti. Kako nasa braca pravoslavci vole da kazu "prc Milojko" necete vi NIKUDA ako necete da zivimo zajedno onda bumo tonuli zajedno !!!

  ReplyDelete
 15. Mirza, steta bi bilo da je ovo san, ali posto nije nece biti ni stete...hoce li biti bas ovako ili drugacije, nije bitno, dkole god se uzima bosanska historija za uspostavljanje bosne..ovo je ideja koja treba da vodi ka tome razmisljanju jer bosna se na kraju krajeva i mora ustrojiti po bosanskom principu, do sada je valjda svakom vec jasno da svaki drugi princip u njoj samoj dovodi do krvoprolica...treba slijediti ideju koja postuje bosansku historiju i bosanski princip, sve ostalo ce se sloziti...

  ReplyDelete
 16. jos jedna stvar mirza...zapadna hercegovina ili herceg krajina, ja sam licno za jedan od ta dva naziva jer podcrtava velmozu koji je tu stolovao a koji je bio zestok bosanac...samo se nadovezuje na ono o bosanskom principu i historiji...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dobro herceg u ovom slucaju se povezuje na titulu (germ. Herzog) a ne na hercegovinu kao teritoriju koja je takodjer ime po ovoj tituli dobila ili? Stoga herceg krajina je opet prihvatljivije......zanimljivo mene si ubijedio iako sam umrli krajisnik (bosanski) :).......Ali evo jedno pitanje za tebe uz istinsko postovanje iako se ne poznajemo:
   Mislis li ti stvarno da bi se moglo naci dovoljno nemuslimana pristalica ovakvog jednog ustrojenja neprocijenjive nase?
   Bojim se da je fanatizam i nacionalisticko slijepilo opcinilo umove naseg hrabrog Bosansko-Hercegovackog naroda te se nadam VREMENU kao ljijeku za ovu opasnu bolescuru!!!

   Budi mi pozdravljen prijatelju sa uzdignutom rukom i rasirenim prstima ;)

   Delete
 17. mirza, odgovor na tvoje pitanje je u otklanjanju straha i politika koje se koriste strahom i koje su donijele mrznju i slijepilo nasim narodima...vrijeme, da to je kljuc, ali ne vrijeme provedeno u ovim politikama koje sada vladaju nego vrijeme bez ovih politika sa slobodnim izjasnjavanjem, bez bojazni de ce neko nekoga prozvati "izdajicom svoga naroda", a prvi korak ka toj promijeni i odbacivanja politika "narodnih predstavnika" je nadolazeci popis koji donosi bas kamen temeljac tih promijena, jer po prvi put od kada se popisi rade u BiH etnicko i vjersko špitanje je neobavezno i kao takvo se nemoze koristiti u politicke proracune...
  bosher, (postavljam sa drugog kompjutera pa da ne bi isao kroz cijelu proceduru verifikacije da sam to ja postavljam kao anonimus)

  ReplyDelete
 18. Dečki: Ja sam oduševljen i već duže vremena razmišljam o administrativnoj podjeli Bosne i Hercegovine. Koja je sada više nego štetna za sve građane te Republike. Mladi smo i moramo naprijed. Moj prijedlog za moguće ispravke je slijedeći: Pluralizam je svakako dobra stvar. Još koja provincija ili prefektura ili kako već, ne bi bila loša i decentralizirati vlast. Ipak bih dao "provincijama" dosta samouprave, po principu uspješnih zemalja u Evropi (Švicarska) - mada sam na našem prostoru alergičan na termin "kanton" :D - Na nama mlađima je, da na osnovu 'istorijskih činjenica, za sad maštamo, o novom uređenju Bosne i Hercegovine. Jerbo, loše joj se ovakok piše ali stvarno. Ja sam iz Bihaća (dakle "dolnji kraji jel?) kao ljubitelj heraldike sviđa mi se grb Hrvoja, i tu herladiku, bih "modernizovao" - u svakom slučaju - sve pohvale za trud i rad na ovome!

  ReplyDelete
 19. anonymus, u sadasnjim uslovima decentralizacija vlasti daje velikosrpskom odnosno velehrvatskom programu jos vise snage...provincije su stvorene na bazi historijskih podataka jer je bosna nekada takva i bila, s malom razlikom sto su usora i soli kao regija u kraljevini bosni dobili na drugom znacaju iz drugog vremena koje se niakako nesmije zaboraviti, a to je vrijeme bosanskih kapetana i njihova borba za bosanskom autonomijom...
  dalje, svicarska je sastavljena od tri nacije, stvorena da se tew tri nacije ne bi stalno glozile medjusobno, svicarska je napravljena kao tampon zona i zato ima veliku samoupravu nenih regija...bosna na drugoj strani nije stvarana ni od koje nacije nego je stvorena kao samosvojna, no drugi je par opanaka (onih srpskih i hrvatskih) sto su u momentu kada su bili jaci a nacionalna svijet se nije probudila u bosni, i hrvati i srbi sa svojim opancima dosli i preuzeli bosanko stanovnistvo po vjerkoj liniji, tako da tebi danas primjer svicarske izgleda idealan iako se ne moze aplicirati u bosni zbog razlicitosti stvaranje svicarske i bosne...

  ReplyDelete
 20. Zanimljiva ideja, ali Hrvati i Srbi nevjeruju u ovu državu. Republika Srpska će se prija ili kasnije odvojit a za njome Hrvati će tražiti odvojenje Herceg-Bosne. Oni koji misle da se to nece dogoditi neka pogledaju primjer Katalonije i Škotske koje će imati uskoro referendume o odcjepljenju od Španjolske i V.Britanije. Moje mišljenje je da je Bosansku naciju uništila Turska iIslamizacijom njenog stanovništa, da je se tada očuvala Bosna danas bi imali Bosansku naciju i Bosanski narod jedinstven, ili okrenut nadrugu stranu trebali su sve stanovnistvo prebacit na islam i tako bi dobili jedinstvenu naciju, ali mislim da u Europi bolje prolaze kršćani iako je i ta vjera dozivila vrhunac i većina njezini članova teži ka agnotizmu..A jednako nerazumim kako je Qatrarinu draže kupovat skupa auta jahte i nogometne eng klubove nego napravit nekoliko tvornica u BiH..

  ReplyDelete
 21. anonymous, ti bi prvo trebao znati da nije tacno da bosanski srbi i bosanski hrvati ne zele bosnu i hercegovinu...oi koji u stvari ne zele bosnu i hercegovinu su ustvari politike srbije i hrvatske koje su kroz kraljevinu shs i kraljevinu jugoslaviju jednostavno po vjerskoj liniji preoteli bosanske katolike i pravoslavce i pretvorile ih u politicke faktore, danasnje srbe i hrvate u bosni, a razlog tome je upravo ovo sto ti tvrdis, da izgleda kako narod iliti pucanstvo ne zeli svoju domovinu, sto je uveliko potpomagano susjednim drzavam, pa i posljednji rat je jako dobar dokaz tome....no i pored takvih zatrovanih originalnih bosanaca postoje i oni koji su svjesni ovih historijskih cinjenica i oni se odupiru toj centralizaciji po vjerskoj liniji...kada se iz bosne izbace hrvatska i srpska politika bosna ce opet poci svojim putem, bez obzira kako se ko etnicki i vjerski osjecao...dakle, problam u bosni nisu ni srbi ni hrvati ni bosnjaci, problem su politike koje je razvaljuju, a one uglavnom dolaze od susjeda sa kojima bosna granici...

  za oteti vilajet i samostalnost, kao sto jedan vic o tome kaze kada je dodik usao u biblioteku (sam ulazak dodika u biblioteku je vic za sebe) i trazio "smjernice za samostalnost otetog vilajeta", radnica u biblioteci mu rece "g-dine predsednice, bajke su na trecem spratu"...

  (bosher, postavljam kao anonimous, neda mi se logirati)

  ReplyDelete
 22. Kako i kada će ta politika biti izbačena iz BiH? Srbi imaju R. Srpsku i nikad je se neće odreći, u biti za to su ratovali, a Hrvati iskorištavaju ove proteste za dobivanje trećeg entiteta i mirno čekaju jer svi rade u EU i dobro im je!

  ReplyDelete
 23. anonymous, bonske ovlasti daju evropi (a i svijetu preko evrope) da u bosni mogu uraditi sta hoce, clan II stav 2 annex4 koji je ustavni akt i koji je dio mirovnog sporazuma (a bez tog mirovnog sporazuma ne postoji ni oteti vilajet, jer je sa njim i ozvanicen) toj evropskoj zajednici jednostavno daje pravo da kaze da se sve mora uskladiti prema tom clanu i stavu, sto ce se iskoristiti kao razlog za tjeranje obje te politike, a samim tim i u nestanak sa politicke scene onoga sto su svojim politikama stvorili, velikosrbi u bosni oteti vilajet, velehrvati popisani san o trecem blentitetu...

  (bosher)

  ReplyDelete
 24. https://www.youtube.com/watch?v=W5FfJ89rGPc

  ReplyDelete
 25. Ja sam Srbin, teritorijalno Hercegovac. Ljubitelj sam heraldike, sviđa mi se podjela na male regije samo ova podjela bar što se tiče Hercegovine nije korektna jer je stara Hercegovina odsječena od ostatka. Svjestan sam ja i Bosanske državnosti kroz vijekove i potrebe za nekim novim uređenjem, ali opet nikad ne bih pristao na ukidanje Republike Srpske niti znam bilo koga iz RS da bi na to pristao. Građanska BIH i jedan čovijek jedan glas je dovela do svega onoga 90tih godina. Da bi bilo mirne budućnosti u BIH, podjela mora biti na nacionalnom (vjerskom) nivou a vrhovna vlast zajednička ili razlaz jer nikako drugačije ne može biti konstitutivnosti. Uostalom to je i istorija pokazala.

  ReplyDelete
  Replies
  1. pogresna postavka...rat nije nastao zbog gradjanske drzave nego zbog negiranja gradjanskog principa od onih koji su stvarali veliku srbiju...da je ta tvoja istinita onda rata ne bi ni bilo ni u hrvatskoj ni na kosovu, nego samo u bosni...a rat se vodio pod maskom odbrane Jugoslavije u korist svaranja veike srbije...
   jdina mirna buducnost u bosni je uklanjanje nacionalniih politika iz bosne, pogotovo susjedne dvije, srpske I hrvataske, koje su ionako vjestacki stvorene u bosni, a oteti vilajet (koji ti nazivas nekakvom republikom) je jasan dokaz da te politike ne prezaju ni od genocida da bi ostvarile svoje ciljeve...zato one kao takve moraju nestati a politika u bosni mora postati gradjanskog tipa...
   a to sto je historija pokazala, to je barem jasno, u posljednjih 200 godina srbi su zlocin poslije zlocina stvarali da bi realizovali svoj nekakav san o dusanovom carstvu u modernom vremenu...sve je vise onih koji se odricu te srpske historije I srame je se I to s pravom jer je to politika koja ce srbiju na kraju svesti na pasaluk oko beograda...
   sto se tice stare hercegovine, ona je ostala u crnoj gori nakn berlinskog kongresa I to je ono sto cini bar polovinu danasnje crne gore, na zalost...
   a za kraj, ne pristajanjem na ukidanje otetog vilajeta koji je nastao na genocide svi vi se jasno stavljate na stranu izvrsitelja genocida jer su vam oni oteli tudje I vama stvorili to u sta se danas ponosite...sve je to krvavo I za takvu otimacinu nema oprosta od boga a ni od onih od kojih je to sve oteto...

   Delete
 26. Sve 5 samo što mi već imamo krunu sa ljiljanima, ne vidim potrebu izbacivanja historijske krune zbog loze koja se inače nalazi na bijeloj gredi, ali svaka čast aplauz

  ReplyDelete
  Replies
  1. to je kraljeva kruna...kraljevstvo je nestalo, dinastija se mozda jos moze naci negdje u turskoj (zbog katarininog sina koji se ozenio I zivot proveo u turskoj), dakle kruna sa ljiljanima ne ulazi u ovaj grb zato sto je ovaj grb vise odraz drzavnosti Republike nego historijske drzavnosti, iako u svome podnoziju ima ilirske elemente, dva ljiljana za dvije kraljevske loze, da historijski se toliko uklapa, ali se onda nastavlja sa modernism bosanskim vremenom I zavrsava sa onom krunom bosanskog naroda koja oznacava da je narod visevjerski a opet jedan...
   bosher (mrzime da se logujem :) )

   Delete
 27. Šta bi trebali predstavljati ljiljni? I koliko oni danas imaju veze sa Bosnom i Hercegovinom? Pošto je Bih danas država triju nacija trebalo bi nešto neutralno.

  ReplyDelete
  Replies
  1. pitanje je blentavo, jer sa ovim grbom (prvo bez ljaljana a onda I sa ljiljanima) bosna se stvarala kao drzava...to sto je velikosrpska I velehrvatska ne prizna I smatra svojom prcijom niposto ne umanjuje historijski I drzavotvorni znacaj grba I ljiljana na njemu I veze sa bosanskom drzavnoscu...a te tri nacije su vjestacke tvorevine, nacije su stovrene po vjerskoj liniji na silu tako da je I to stanje u stvari silovanje bosanske drzavnosti...
   (bosher)

   Delete
 28. Nevidim buducnost ovakve BiH, da mi možemo zajedno nebi ratovali ni devedesetih. Kada svjetski močnici dadnu dopuštenje RS će se otcjepiti a nakon njih i Hrvati će ponovno osnovati HRHB.. A bošnjaci će ostat pravni sljednici države Bosne i Hercegovine..

  ReplyDelete
  Replies
  1. bosna sa svojom historijskom buducnoscu nema alternativu...oteti vilajet koji se danas zove nekakvom republikom ce postati primjer izucavanja velikosrpske genocidne misli...hercegbosna je covicu bacena kao udica zadnjih dana bas zbog ne ometanja procesa koji ce i dovesti do ukidanja dva blentiteta u dejtonskoj bih...svjetski mocnici ne samo da nece dati svijetlo da se ostvari upisani san velikosrpstva nego ce ga i zgaziti jer ih je kostao toliko mnogo u svijetu...srbima je bilo dopustenop dosta toga da bi stvorili veliku srbiju, ali srecom po bosnu zbog velikosrpske megalomanije oni su uvugli u blato bas te svjetske mocnike..i pogodi ko ce ostati u blatu historije da lezi?
   (bosher)

   Delete
 29. Ljepo si ti to nacrtao ali spajas nespojivo, u BiH ne zivi jedna nacija već tri od koje dvije pokušavaju izać iz BiH. Ali Bošnjaci imaju priliku da postanu apsolutna većina u federaciji pošto Hrvati sa EU pasošom odlaze masovnom broju u EU. Za nekoliko godina dobit ćemo Republiku Srpsku i Republiku BIH-sa bošnjačkom većinom tj. dvi samostalne republike. Sadašnja BiH postoji 20 godina i nema apsolutne sigurnosti da ce opstat. Ukrajinci su mislili da je Krim apsolutno njihov i vidio si gdje je danas - u Ruskoj Federaciji.

  ReplyDelete
  Replies
  1. bosna u sadasnjoj formi i nece opstati, to je sigurno...prije ce se stvoriti uslovi za gradjansko politicko uredjenje nego sto ce se ona dovesti do disolucije, jer da je disolucija u cilju zar bi ohr bio ovdje toliko dugo? i svaki put kada se prekoraci od strane "nacionalnih zastitnika" ohr se javlje...valjda zato "nacionalne strane" i zele da otjeraju strance iz sudstva jer znaju da njih ne mogu kontrolisati...a oni ostaju.
   dakle, u jednoj se sigurno slazem sa tobom, ovakva bosna sa nacionalnim torovima ne opstaje, vrijeme je za novu Republiku...

   Delete